Hoe maakt u Smulpudding (Agar Agar)
Smulpudding is een voer wat u vrij gemakkelijk kan maken. Voordelen van smulpudding is dat het het water niet onmiddellijk vervuild en dat u er in kunt stoppen wat u wilt. Bovendien heb ik smulpudding al een aantal keren gebruikt om vissen aan het eten te krijgen. We zullen u eerst het recept van smulpudding geven en gaan daarna verder in op deze voordelen.

Wat heeft u nodig voor het maken van een smulpudding. Allereerst agar-agar of gelatine. Ik geeft de voorkeur aan agar-agar. Dit is een soort gelatine gemaakt van zeewier wat toch wat dichter bij voer van onze vissen staat. U kunt het kopen in een Toko of een natuurvoedingswinkel. De natuurvoedingswinkel heeft bij mij de voorkeur omdat er daar geen stoffen (zoals o.a. kleurstoffen) bij de agar-agar zijn toegevoegd.
Daarnaast heeft u water nodig en voer wat u in de agar-agar wilt verwerken. Dat kan b.v. mosselen, diepgevroren garnalen, sla, vitaminedruppels, kalktabletten (gistsnoepjes voor katten), allerlei soorten diepvriesvoer, droogvoer of zelfs wieren (uit diezelfde natuurvoedingswinkel) zijn. Eventueel ingedikt rode bietensap.
Als gereedschap heeft u nodig een pannetje (bij voorkeur een eigen agar-agar pannetje om ruzie thuis te voorkomen), iets om mee te roeren en eventueel een blender of keukenmachine. Een bord, plastic bakje (voor b.v. ijsklontjes) of kommetje.

Neem het voer wat u in uw agar-agar wilt verwerken en hak dit met de blender of keukenmachine tot een papje. Met de hand zeer fijn snijden kan ook maar is een hele klus. Dit papje kunt u, mits er geen diepvriesprodukten in verwerkt zijn, bewaren in de vriezer.
Breng vervolgens het water in het pannetje aan de kook. Voeg dan agar-agar toe. U moet ongeveer 2 delen agar-agar toevoegen aan 100 delen water. De dosering is een kwestie van ervaring. Is de pudding later te stijf voeg dan wat minder agar-agar toe, is de pudding te veel een papje voeg dan wat meer toe.
Laat dit alles afkoelen tot ongeveer 70 graden en voeg dan het papje van voer toe. Roer dit geheel door en giet het over in het plastic bakje of in het bord. Laat het geheel stollen en als het gelukt is heeft u een stevige pudding die ongeveer een week in de koelkast goed blijft.

Mochten uw vissen niet zo dol op dit papje zijn dan kunt u wellicht iets aan de kleur doen. Rood voer wordt door vissen beter gegrepen. U kunt kleurstoffen zoals cochenille en erythrosine gebruiken. Ik geef de voorkeur aan een minder chemische oplossing namelijk ingedikt rode bietensap. Daarnaast kunt u ook anijs toevoegen omdat die geur de vissen ook zou aantrekken.
U kunt de agar-agar helaas niet invriezen. U kunt de houdbaarheid wel verlengen met bijvoorbeeld Nipagine. Echter mijn apotheker raadde gebruik van dit soort stoffen af. Ik vind het veiliger om wat vaker wat kleinere porties te maken. Het papje van voer is tenslotte wel in te vriezen.

Dan nu de voordelen nader omschreven.
Omdat het voer verpakt zit in een laagje agar-agar zal het in het water niet zo snel oplossen en het water daarom ook niet zo snel vervuilen.
U kunt er in stoppen wat u wilt. Toegevoegde vitaminen zoals druppels zitten echt in het voer en “zweven” niet zomaar door het water. Gisttabletten voor katten (neem ongekleurde) bevatten vitaminen die ook voor onze vissen goed zij mits u er niet teveel van voert. Dokters en keizersvissen krijgen zo hun noodzakelijk groenvoer aangeboden.
Tenslotte zal ik u een methode beschrijven waarmee ik een aantal keren vissen die dood voer weigerde toch aan het eten heb gekregen met agar-agar. Na een aantal dagen het voer gegeven te hebben wat ze wel eten zoals bijvoorbeeld levende atemia, begon ik naast de levende atemia tegelijkertijd agar-agar met alleen maar diepvries atemia te voeren. Het aandeel agar-agar werd geleidelijk aan verhoogd totdat het dier alleen maar agar-agar gevoerd kreeg (en eet). Daarna werd er in de aangeboden agar-agar langzaam ook ander voer toegevoegd. Dan werd er langzaam ander voer los bij de agar-agar gevoegd. Op deze wijze heb ik moeilijke eters gewoon aan het vlokvoer gekregen.


Copyright Aquariumhobby Nijverdal © 2002