Algen in je aquarium? Prettig is anders. Het verwijderen van deze plantjes is namelijk vaak een lastige karwei. Gelukkig hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn om algen te bestrijden. Want wij geven je enkele handige tips. In dit artikel kom je ook te weten hoe je algen voorkomt. Neem het door en maak komaf met deze vervelende planten!

Tip: verwijder alg in het aquarium zo snel mogelijk

Alg in je aquarium verwijder je het best zo snel mogelijk. Doe je dat niet? Dan is de kans groot dat de alg binnen de kortste tijd enorm toeneemt. Daardoor wordt het nog moeilijker om alles weg te krijgen. Het is wel belangrijk om te weten dat er verschillende soorten algen zijn. De beste methode om ze te verwijderen, hangt dus af van de soort.

Draadalgen kan je om je vinger of een stokje winden om het van de plant af te trekken. Trek je per ongeluk de plant mee? Dan knip je ze beter af. Er zijn daarvoor speciale aquariumscharen verkrijgbaar. Bruine algen zijn eenvoudiger om te verwijderen, omdat ze niet zo heel vast zitten. Je wrijft ze dan ook eenvoudig af met een algenspons of handschoen.

Tip: Reinig alles grondig

Wil je algen verwijderen uit je aquarium? Zorg er dan voor dat echt alles verwijderd wordt. Anders groeit het snel terug en kan je bezig blijven. Maak dus niet alleen je aquariumwater schoon, maar ook het glas van het aquarium, de bodem en alle accessoires.

Tip: Pak de oorzaak aan van alg in je aquarium

De beste tip voor het verwijderen van algen in een aquarium is de oorzaak aanpakken. Telkens je aquarium opnieuw schoonmaken, wordt na een tijdje erg vermoeiend. Daarom is het goed om te weten dat algen wijzen op een slechte balans. Er zijn verschillende dingen die dit kunnen veroorzaken. Zo kan het zijn dat de verlichting niet goed is. Of dat je je vissen te veel voer geeft.

Het is ook mogelijk dat de zuurgraad niet in orde is of dat CO2 ontbreekt. Om algen definitief te bestrijden, dien je dus te weten wat de oorzaak precies is. Volg daarom alles goed op:

  • Kijk of er niet te veel verlichting is
  • Zorg voor voldoende aquariumplanten
  • Voeg CO2 toe aan het water
  • Maak dat de pH-waarde niet hoger dan 7,5 is
  • Vermijd het overmatig voeren van je vissen
  • Controleer de watercirculatie
  • Ververs het water voor 20% eenmaal per week
  • Houd eventueel algen etende vissen in je aquarium

Conclusie

Algen verwijderen uit je aquarium is dus niet zo moeilijk. Het is vooral belangrijk dat je niet te lang wacht en het grondig aanpakt. En dat je daarvoor de juiste tools gebruikt. Wil je nieuwe algengroei voorkomen? Dan dien je ook de balans van je aquarium goed op te volgen.

Door Aquariaan