Aquarium kikkers zijn leuke huisdieren. Wanneer je zo’n kikker in huis wil halen, dien je echter goed voorbereid te zijn. Misschien heb je al ervaring met andere amfibieën of reptielen, toch is elke soort anders. Je dient rekening te houden met de specifieke verzorgingsnoden van dit dier.

Aquarium kikkers: de zoektocht en voorbereidingen

Er bestaan verschillende soorten aquarium kikkers, maar meestal kiest men voor de dwergklauwkikker. Bij de aankoop kan je best een aantal verschillende dierenwinkels bezoeken. Zo krijg je veel informatie en kan je vergelijken. Koop geen dieren die verzwakt zijn. Let op wondjes en vraag of ze al dan niet in gevangenschap gekweekt zijn.

Vooraleer je overgaat tot de aankoop, moet je kikker aquarium in orde zijn. Het duurt namelijk enkele dagen voordat de filter zijn werk doet. Ook moet het water op de juiste temperatuur geraken. Zorg dus dat alles goed is afgesteld, voordat je de kikker mee naar huis neemt.

Het juiste kikker aquarium

De afmetingen

Het aquarium dient minstens 60x25x35 cm groot te zijn. Afhankelijk van de grootte van je kikker, moet het water zo’n 25 tot 40 cm diep zijn. Je kikker moet vlot naar boven geraken om te ademen. Deze diertjes kunnen maximum tien minuten zonder water. Dek je aquarium dus goed af, zodat ze niet naar buiten kunnen springen.

Het water

De kikkers leven in zoet water. Het water dient een zuurtegraad te hebben van 6,8-7,8 pH en een waterhardheid van 5-12° dH. De temperatuur moet tussen de 23° en 25,5° Celsius zijn. Controleer deze waarden regelmatig. Op de vraag wanneer je het aquarium moet schoonmaken is het antwoord ‘wekelijks’.

De omgeving

Deze amfibieën hebben een bodembedekking van zand of grind nodig, van minimum 0,5 cm hoog. Om je huisdier gelukkig te houden, dien je voldoende schuilplekken te maken. Deze kikkers verstoppen zich namelijk graag op donkeren plekken. Een lichte waterstroming mag. Daglicht is belangrijk, maar zet ze niet in het directe zonlicht. Je zet het best 2-3 kikkers bij elkaar.

De verzorging van aquarium kikkers

Voeding

Kikkers zijn carnivoren met een voorkeur voor levende voeding. Dit mag je dus niet afschrikken als je zo’n dier wilt kopen. Bij volwassen kikkers volstaat het om elke 2-3 dagen eten te geven. Je kan hen levende watervlooien of andere waterdiertjes voeden. Ook gedroogde watervlooien is mogelijk. Als extraatje mag je ze af en toe garnalen, bloed- en meelwormen of andere insecten geven. Verwijder voer dat na tien minuten niet wordt opgegeten, anders worden ze te dik.

Je kikker gelukkig houden

Het is belangrijk dat je je kikker niet aanraakt. Het is in de eerste plaats een kijkdier. Hou je kikkers gelukkig door regelmatig voor nieuwe prikkels te zorgen. Wissel af van planten, varieer in de voeding en voorzie nieuwe schuilplekken. Schenk voldoende aandacht aan je kikker. Zo leer je hem kennen en merk je de signalen op wanneer hij ziek is. Witte plekken, jeuk hebben of vermageren zijn allemaal belangrijke alarmsignalen.

Door Aquariaan