Vaak is in een aquarium een gat nodig om het water via een overloop naar het biologisch filter te laten stromen of voor bodemafzuigsystemen en dergelijke. Door de glashandel en aquariumbouwers kunt u vaak gaten laten boren maar het is ook relatief eenvoudig zelf te doen.

Wat heeft u nodig bij het boren in glas?

  • Accuboormachine
  • Grote gatenboor wolfram of diamant slijpsel in de diameter die het gat moet worden
  • Grote gatenboor voor hout in dezelfde diameter
  • Plankje
  • Lijmklem
  • Terpentine
  • Water

Een grote gatenboor met wolfram of diamant poeder worden normaal gebruikt om gaten in tegels te slijpen. Bij de betere bouwmarkt of ijzerwarenhandel zijn deze boren te koop. De boren worden wel bot maar een gat of 3 a 4 kunt u er wel mee boren.

Bij de grote gatenboor waarmee u het gat in glas gaat boren moet u er voor zorgen dat de boor, die normaal voor het centreren zorgt, zover naar achteren wordt geplaatst dat deze het glas met het boren nooit raakt. U boort dus alleen met de grote boor met wolfram.

LET OP Het boren van gaten in glas is niet zonder risico. Het glas kan altijd breken. Werk rustig en zonder kracht uit te oefenen. Laat het gereedschap het werk doen.

Hoe gaat u te werk bij het boren in glas

Boor in het houten plaatje een gat wat net zo groot is als dat het gat in het glas moet worden.
Reinig het glas waar u het gat moet boren goed met terpentine.

Plaats de houten plaat zo op het glas dat het gat in het hout op de plaats komt waar ook het gat in het glas komt. Zet het plaatje zo vast mogelijk bijvoorbeeld met een lijmklem. (dit gaat het makkelijkste wanneer het aquarium nog niet geplakt is). Bij bestaande aquaria dient u een constructie te maken waardoor het plaatje hout horizontaal (zodat er water in het gat kan liggen) en gefixeerd komt te liggen.

Vul het gat in het plaatje hout met water. Het houten plaatje is er niet alleen voor dat u daar het water in kunt doen maar houdt ook uw boor op de juiste plaats zodat deze niet gaat “wandelen”.

Boor langzaam en zonder veel kracht uit te oefenen het gat in het glas. Vul regelmatig het water weer aan tijdens het boren (het is handig als een hulpje dat doet dan hoeft u niet zo vaak de boor van zijn plaats te halen). Neem de tijd de boor zal zich langzaam maar zeker door het glas “vreten”. Let speciaal op het moment dat u “door het glas heen bent” dat op dat moment de boor niet te veel uit schiet (dat zal niet zo snel gebeuren wanneer u weinig tot geen kracht uit oefent).

Het resultaat van het gaten boren in glas

Veel succes!

 

 

 

Bron:
Dit artikel is geschreven door de vorige eigenaar van aquariumhobby.nl. Omdat dit artikel veel mensen heeft geholpen met hun aquarium hebben wij dit weer live gezet. Mochten hier vragen over zijn kan er via het contactformulier contact opgenomen worden.

Door Aquariaan