Garnalen houden in een aquarium, het klinkt misschien vreemd omdat je garnalen eerder linkt aan hun aanwezigheid in zee maar toch zijn garnalen in een aquarium steeds populairder. Het inrichten, onderhouden en verzorgen vereisen een ietwat andere aanpak dan het traditionele aquarium. We vertellen je hier graag alles over wat je moet weten om goed van start te kunnen gaan.

Wat is een garnalen aquarium?

De naam zegt het eigenlijk zelf al, een garnalen aquarium bestaat uit garnalen en dat mag je vrij eng benaderen. Waar in traditionele aquaria vaak een veelheid aan verschillende soorten vissen in talrijke groottes en kleuren te vinden zijn, blijft het hier in de regel beperkt tot enkel en alleen garnalen. Op zich geen probleem, want ook garnalen bestaan in verschillende soorten waardoor je ook hier een overvloed aan keuzes hebt om er echt iets moois van te maken.

De inrichting

Grootte van het aquarium

Garnalen zijn klein en daar hou je maar beter rekening mee bij de keuze van je aquarium. Ben je een beginner, kies dan voor een bak van 30 liter met ongeveer 20 garnalen. Omdat garnalen zich ook voortplanten kan je op die manier een mooi beeld behouden met precies voldoende garnalen.
Een open aquarium kan dan wel mooi zijn om naar te kijken, met garnalen is het niet de beste keuze omdat ze wel eens durven uit de bak springen.

De plantenkeuze

Garnalen houden ervan om zich te verstoppen, waardoor planten, naast stenen en decoratie, erg welkom zijn in het aquarium. Naast het zich ertussen verstoppen, zullen ze de planten ook gebruiken om zich mee te voeden, niet onbelangrijk om even stil te staan bij de plantenkeuzes die je maakt. Mos bijvoorbeeld zit vol met voedselresten en mag zeker niet ontbreken, net als vele plantensoorten met een dichte structuur.
Als er voldoende planten in de bak staan als schuilplaats en voedingsbron, kan je de resterende ruimte invullen met behulp van stenen en ander decoratiemateriaal tot het er helemaal uitziet zoals jij het in gedachten hebt.

De waterkwaliteit en filter

De ideale temperatuur van het water bedraagt zo’n 20 tot 22 graden, maar naast die temperatuur is ook de kwaliteit van het water erg belangrijk als je niet met dode garnalen wil komen te zitten. De pH waarde moet precies juist zijn en kiezen voor een pH verlagende bodem helpt je hierbij op de meest natuurlijke en doeltreffende manier.
Wat de keuze van de filter betreft is enige aandacht geboden als je niet wil dat je garnalen meegezogen worden hierin. Een sponsfilter of bodemfilter zijn het meest geschikt voor een aquarium met garnalen.

Ben jij al helemaal gewonnen voor het idee? Met de tips hierboven kun je alvast een goede start maken met de inrichting, het onderhoud en de verzorging. Even je aandacht erbij houden en binnen de kortste keren kan jij genieten van een prachtig aquarium vol met de mooiste garnalen.

Door Aquariaan