Een aquarium schoonmaken kan een intense klus zijn als je niet goed weet wat je moet doen. Beginnende aquaristen die voor het eerst hun aquarium schoonmaken kunnen nog wel eens een beginnersfoutje maken, maar ook ervaren aquaristen maken nog fouten. In dit artikel bespreken we hoe jij je aquarium schoonmaakt zodat jij nog lang kunt genieten van jouw vissen en planten in het aquarium!

Voordat je jouw aquarium schoonmaakt…

  • Schakel het waterfilter en de andere elektrische onderdelen van het aquarium uit voordat je aan de schoonmaakbeurt begint.
  • Bereid een emmer water voor zodat je een gedeelte van het water uit je aquarium kunt vervangen. Dit zal ongeveer een kwart zijn van de totale inhoud van het aquarium. Heb je zoutwatervissen? Onderzoek dan ook de juiste water-zoutverhouding zodat je vissen in dezelfde omstandigheden blijven leven. Zorg ervoor dat het water in de emmer schoon is.
  • Denk aan de watertemperatuur. Ongeacht welk aquarium jij hebt zal het nieuwe water dezelfde temperatuur moeten hebben als het water in het aquarium. Ook moet het nieuwe water vrij zijn van chloor en andere stoffen. Schommelingen in leefomstandigheden kunnen erg slecht zijn voor je vissen en planten. Je kunt bijvoorbeeld het water 36-48 uur laten staan of je kunt een middel gebruiken om chloor uit het water te verwijderen. Dit kan helpen voorkomen dat je vissen en flora ziek worden.
  • Gebruik altijd een nieuwe emmer of kom. Er blijven altijd schoonmaakresten achter in het water. Dit kan fatale gevolgen hebben voor je vissen. Daarom is het belangrijk dat je zonder chemicaliën te werk gaat.

Jouw aquarium schoonmaken

Hoe houd jij je aquarium goed schoon? Met de onderstaande stappen kun jij eenvoudig je aquarium schoonmaken.

1. Maak de zijkanten van het aquarium schoon

De eerste stap van het schoonmaken van je aquarium is het schoonmaken van de binnen- en buitenkant. Hier hoef je geen schoonmaakmiddelen voor te gebruiken. Om de binnenkant van het aquarium schoon te maken kun je een algenschraper gebruiken om vervelende algen te verwijderen. Vervolgens kun je met een schepnet de algen uit het aquarium verwijderen. De buitenkant van het aquarium kun je schoonmaken met een spons en schoon water. Dit bevordert ook lichtinval in het aquarium en stimuleert dus goede groei van planten. Slechte verlichting draagt namelijk niet bij aan een goede leefomgeving van je vissen en planten.

2. Haal een deel van het water uit het aquarium

Het aquariumwater verversen is een belangrijke stap van de schoonmaakbeurt. Ververs nooit al het aquariumwater in één keer. Dit verstoort de bacteriële verhouding van het aquariumwater en veroorzaakt een schommeling in de leefomstandigheden van de vissen en planten. Het doel is om het aquarium schoon te maken zonder dat de goede balans van het aquarium verstoord wordt.

Haal slechts een beetje water uit jouw aquarium. Zorg dat er voldoende water in de tank overblijft zodat de waarden van het water zo min mogelijk veranderen en zodat jouw vissen nog comfortabel kunnen zwemmen tijdens het schoonmaken. Ik adviseer om niet meer dan 25% van het water uit het aquarium te halen zodat je de juiste balans van het water voor de vissen en planten zo goed mogelijk intact houdt.

3. Rommel op de bodem schoonmaken

Op de bodem van jouw aquarium kan van alles zich gaan ophopen. Denk bijvoorbeeld aan zand, voedsel en uitwerpselen. Je kunt met de hevel de bodem van het aquarium schoonmaken. Hiermee kun je vrij eenvoudig voedsel, afval en uitwerpselen opzuigen. Zo hoef je niet alles uit het aquarium te halen voordat je dit kunt opruimen.

4. Planten en decoratie schoonmaken

Vaak kun je de accessoires van het aquarium schoonmaken met jouw algenschraper. Echter als ze erg smerig zijn, dan kun je ze uit het aquarium halen en ze schoonmaken onder de kraan. Gebruik dan ook geen chemicaliën omdat dit de omgeving van het aquarium dan aantast zodra je ze erin terugplaatst. Laat ze eerst opdrogen voordat je ze weer in het aquarium plaatst.

5. Water verversen

Ben je klaar met het aquarium schoonmaken? Dan kun je het water dat door jou is voorbereid veilig toevoegen aan het aquarium en zo het aquariumwater verversen. Dit kun je doen door het in de tank te gieten of door het in het aquarium te pompen met je hevel. Daarna kun je de elektrische onderdelen van het aquarium weer activeren. 

Let op: het nieuwe water moet dezelfde temperatuur zijn als de temperatuur van het water in het aquarium. Dit zorgt ervoor dat de omgeving van het aquarium consistent blijft. Vissen zijn erg gevoelig voor veranderingen in hun leefomgeving. Fluctuaties van de balans in het aquarium wil je dus altijd minimaliseren.

Het schoonmaken van het filter

Wellicht zeg je nu tegen jezelf: ‘Wanneer moet ik het filter van mijn aquarium schoonmaken?’ Als je een filter in het aquarium hebt, dan is het verstandig om deze niet gelijktijdig te reinigen met de rest. Dit creëert namelijk een té grote schommeling in de omgeving van je vissen. Het waterfilter kun je dus het beste op een andere dag schoonmaken.

Hoe vaak moet je een aquarium schoonmaken?

Beginnende aquaristen denken misschien dat het schoonmaken van je aquarium uren moet duren. Dit hoeft niet het geval te zijn. Het is verstandig om je te houden aan een normale onderhoudsroutine. Dit bestaat uit onder andere dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse schoonmaakactiviteiten. Zo houd jij je aquarium gezond en je vissen tevreden. Lees verder wanneer jij je aquarium moet schoonmaken zodat jij lang kunt genieten van je flora en fauna. Succes!

 

Door Aquariaan