Om je aquarium schoon te houden en vooral gezond voor het aanwezige leven erin, moet je op regelmatige basis het aquarium water verversen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat er zich afvalstoffen in gaan verzamelen die giftig kunnen zijn voor de vissen en zelfs tot sterfte kunnen leiden. Anders dan in open water kunnen die afvalstoffen in je aquarium niet op natuurlijke manier wegvloeien en moet je dus het water verversen. Je leest hieronder hoe je dit het beste kan aanpakken.

Hoe vaak het water verversen in een aquarium?

Voor het best mogelijke resultaat doe je er goed aan om wekelijks ongeveer 20% van het aanwezige water in het aquarium te verversen. Dat percentage geldt als richtlijn om het aquarium te voorzien van vers en schoon water zonder het evenwicht in het aquarium te verstoren. Het volledig verversen van het water doe je enkel en alleen in geval van een acute vergiftiging.

Hoe pak je het wekelijkse verversen aan?

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is ook hier alles, dus geven we je dat hier ook alvast even mee. Zorg voor je aan het verversen begint dat je al het nodige materiaal bij de hand hebt, zoals een gieter, twee schone emmers, een bodemreiniger en een handdoek tegen het eventuele morsen. Heb je alles klaar, dan rest je als voorbereidingswerk enkel nog het uitschakelen verwarming, filter en verlichting.

Het verversen van het water

Met een bodemreiniger kan je precies de juiste hoeveelheid water verwijderen en zorg je bovendien ook voor een reinigingsbeurt. Een bodemreiniger zorgt ervoor dat het vuil dat zich op de bodem en tussen het grind heeft opgehoopt verwijderd wordt, maar niet het grind zelf. Is er ongeveer 20% minder water in het aquarium, kan je stoppen en vervolgens terug aanvullen met vers en schoon water die dezelfde temperatuur heeft als het nog aanwezige water.

Door wekelijks 20% van het water van je aquarium water te verversen, geniet je altijd van een schoon en helder aquarium en zorg je voor optimale leefomstandigheden voor de vissen en waterplanten. Lukt het je eens niet om te verversen, geen nood, maak er alleen geen gewoonte van om het verversen uit te stellen. En let er ook op dat je alg in het aquarium wel direct moet verwijderen om grotere problemen te voorkomen.

Door Aquariaan