Het houden van een aquarium is één van de populairste hobby’s van miljoenen liefhebbers over de hele wereld. De landen in de Europese Unie zijn daarbij zelfs de grootste afzetmarkt voor siervissen. Hoewel de meeste vissen die in aquaria worden gehouden, uit zoet water afkomstig zijn, is de aankoop van siervissen uit de zee enorm toegenomen. Iets wat ook door tekenfilms zoals Nemo gepopulariseerd wordt.

Al jij ook een aquarium thuis hebt, is het dan niet fijn om een logboek te hebben dat je perfect zou helpen bij het bijhouden van alle informatie over de vissen die je erin hebt. En ook voor alle werkzaamheden die je aan jouw aquarium verricht? Als je nog niet een handig aquarium logboek als giveaway van je dierenwinkel had ontvangen, dan vertellen we jou hier waarom het belangrijk is om een aquarium journaal bij te houden. En wat je erin kunt archiveren.

Het belang van een aquarium logboek

Als je een aquarium hebt, maar hier geen aquarium dagboek voor bijhoudt, dan is dit is een goed moment om daarmee te starten. Hoewel het niet beslist nodig is om alles te registreren. Is het wel degelijk handig om iets ongewoons tijdens je dagelijkse controles te noteren. Op die manier kun je unieke gebeurtenissen opmerken die zich voordoen.

Wat in een aquarium journaal op te nemen

Wat jij in jouw aquarium dagboek wilt opnemen, is geheel aan jou. Maar hoe meer informatie je bijhoudt, hoe beter. Hier zijn enkele voorbeelden van mogelijk gegevens om vast te leggen:

 • Testresultaten van de water parameters (denk hierbij aan de pH, KH, GH, ammoniak, nitrieten, nitraten en de temperatuur)
 • De timing en omvang van waterverversingen en andere onderhoudsklussen
 • De precieze aantallen vissen die je per soort in jouw aquarium hebt
 • Een toevoeging of een upgrade van apparatuur
 • Ongebruikelijk gedrag van je vissen
 • Het voedingsschema of eventuele wijzigingen daarin
 • Doseringen van supplementen of andere toevoegingen zoals meststoffen of CO2
 • Mogelijke medicijnen of andere behandelingen die je toegediend hebt
 • De quarantaine protocollen die voor nieuwe vissen gebruikt worden

Het nut van de gegevens in een aquarium dagboek

Wat voor nut heeft het vastleggen van al deze gegevens voor jou? Hier zijn enkele mogelijke voordelen:

 • Vroeg afwijkende waterparameters constateren.
  Als je regelmatig je data vergelijkt, dan zijn relatief kleine afwijkingen gemakkelijk te corrigeren. Iets wat minimale gevolgen voor je aquarium heeft.
 • Op schema blijven met onderhoud.
  Als je met je basis klusjes te ver van het onderhoudsschema afwijkt. Dan zal het niet lang duren voordat je vissen hier de dupe van worden.
 • Problemen bij de wortel aanpakken.
  Veel van de ‘onverwachte’ problemen, die vooral in zeeaquaria voorkomen, zijn vaak voorspelbaarder dan we zouden willen denken. Eén blik in je dagboek kan soms al een correlatie tussen de conditie van de vissen onthullen. Zoals bijvoorbeeld een recente verandering in het voedsel dat je hebt aangebracht.
 • Je wilt graag de juiste gegevens hebben om met een deskundige te delen.
  Als jij zelf niet tot de kern van het probleem kunt komen, dan is het noodzakelijk om een ​​deskundige te raadplegen. Deze probleemoplosser zal dan zeker naar de waterparameters vragen. En andere zaken die jij in je aquarium logboek behoort op te nemen. Hoe meer gedetailleerde informatie je kunt verstrekken, hoe gemakkelijker het voor deze expert zal zijn om jou te helpen het probleem te identificeren. Plus jou over de juiste oplossing te adviseren.

Een aquarium is een delicaat uitgebalanceerd ecosysteem. Het is een omgeving dat van de juiste handelingen afhankelijk is om zo de gezondheid ervan te waarborgen. Het regelmatige aquariumonderhoud en de juiste acties bij het in stand houden van de balans in jouw aquarium houd je perfect in een aquarium logboek bij. Zo zal het prachtige kleurspektakel in je levende televisie jou nog lang met mooie beelden bekoren.

 

Door Aquariaan