Een mooi aquarium gevuld met prachtige vissen, planten en stenen: het is een streling voor het oog en een rustgevend element in je interieur. Tot je opeens merkt dat je slakken in je aquarium hebt en dat die zich snel vermenigvuldigen. Voor je het weet, heb je een aquarium vol slakken waarin je nauwelijks nog je vissen ziet. En de oorzaak? Die ben jij zelf. Slakken voeden zich namelijk met de overtollige voeding op de bodem.
Zijn slakken in je aquarium een probleem?
Een beperkt aantal slakken vormt geen probleem, integendeel zelfs. Ze eten het overtollige voedsel op en zijn bovendien een natuurlijke manier om de kwaliteit van het water te controleren. Een goede waterkwaliteit zorgt ervoor dat de slakken zich sneller voortbewegen. Echter, als de slakken zich voortplanten en je aquarium gaan domineren, heb je wel een probleem. Ze gaan zich voeden met de planten die je in je aquarium hebt staan en het nut van slakken stop dan.
Hoe kan je slakken in je aquarium het beste bestrijden?
Als je met een slakkenplaag geconfronteerd wordt, is paniek niet nodig. Het probleem is eenvoudig en snel op te lossen.
Komkommer als natuurlijk bestrijdingsmiddel
Het meest efficiënte en bovendien volledig natuurlijke middel om de strijd tegen de slakken aan te gaan, is de komkommer. Je plaatst een schaaltje met komkommer in je aquarium en doet de verlichting uit gedurende een uur. In het donkere aquarium gaan de slakken af op het schoteltje met voeding en jij kan makkelijk na ongeveer een uurtje het schoteltje met de slakken uit je aquarium halen.
Slakken weghalen tijdens het verversen van het water
Zeker in een donker aquarium zullen slakken snel te vinden zijn tegen het glas. Als je bij het schoonmaken van je aquarium gebruik maakt van een aanzuigslang voor het water, kan je dit ook doen voor de slakken. Of je doet het bij het verversen van het water. Een erg snelle, makkelijk en doeltreffende manier.
Kies niet voor slakkeneters
Er bestaan verschillende slakkeneters en hoewel dit de perfecte oplossing lijkt, is dit niet zo. De kogelvis bijvoorbeeld is een slakkeneter maar wanneer hij niet meer over slakken beschikt om zich te voeden, kan hij de andere vissen in je aquarium gaan aanvallen. Het mag dan wel doeltreffend zijn om de slakken te bestrijden, het heeft weinig zin als je daarna je andere vissen slachtoffer ziet worden.
Voorkomen is beter dan genezen
Je weet al dat slakken zich voeden met voedsel van je vissen dat op de bodem achterblijft. Met dit in het achterhoofd, doe je er goed aan je vissen voorzichtiger te voeden en niet te kwistig om te springen met het voedsel. Hoe meer voeding er achterblijft, des te sneller je een slakkenplaag in de hand werkt.