Naast slakken in je aquarium, kun je ook verschillende soorten alg in je aquarium tegenkomen. Ze hebben allemaal één gemeenschappelijk kenmerk. De algen maken je aquarium minder aantrekkelijk en je wil er dan ook liefst zo snel mogelijk vanaf.

De verschillende soorten algen in je aquarium

Algen zijn in verschillende soorten te vinden in aquaria en elk hebben ze hun specifieke kenmerken. Hieronder kan je alvast kennismaken met de meest voorkomende. Alg in je aquarium is vervelend en verstoord het zicht, maar gelukkig kan je er wel actie tegen ondernemen.

algen-in-aquarium

Groene alg

De groene alg zal vaak een probleem vormen als het aquarium net is opgestart omwille van het nog ontbreken van een goede balans. De groene afzetting op het glas van de aquarium of de groene schijn die je in de buurt van de verlichting kan waarnemen, tonen de aanwezigheid van groen alg aan. Snelgroeiende planten die fosfaat en nitraat uit het water halen, zijn de perfecte bestrijding. Van het glas haal je de groene alg het makkelijkst met een sponsje weg.

Baardalg

De baardalg behoort tot de groep van de rode algen en is te herkennen aan de donkere pluizen die zich als het ware als een baard vastzetten op bladeren, wanden of decoratiestukken in het aquarium. De oorzaak kan je vrijwel altijd vinden in een laag of onstabiel CO2-gehalte.
Zorgen voor voldoende CO2, het verminderen van de lichtsterkte en het optimaliseren van de watercirculatie zijn de te ondernemen acties om van de baardalg af te raken.

Blauwalg

Eigenlijk hebben we hier te maken met een misleidende naam. De blauwalg kunnen we eerder catalogeren onder de bacteriën dan onder de algen. Het is een soort van blauwgroen slijm dat een slechte geur verspreidt. Een laag zuurstofgehalte en een teveel aan afvalstoffen in het water, werken het ontstaan van blauwalg in de hand, de verspreiding ervan gaat vervolgens erg snel. Omdat de blauwalg leidt tot een nog groter tekort aan zuurstof in het water, kunnen vissen en platen hierdoor in de problemen raken.
Regelmatig het water verversen, overtollig voer in het aquarium vermijden en zorgen voor een goede watercirculatie helpen je vrij makkelijk en snel van die vervelende blauwalg af.

Draadalg

De draadalg behoort tot de familie van de groene algen en trekt draden zoals zijn naam al aangeeft. De groene slierten kunnen tot wel 50 centimeter lang worden en hechten zich aan planten en decoratie. We zullen deze algen het vaakst aantreffen in nieuwe aquaria omdat ze in de meeste gevallen meekomen met de planten of vissen die in het aquarium terecht komen.
Zorgen voor water met voldoende fosfaat, nitraat en sporenelement en het dagelijks weghalen van de algen zijn de beste bestrijdingsmanieren.

Algen mogen dan wel het zicht van je aquarium minder aantrekkelijk maken, je kan er gelukkig heel wat tegen doen. Een goede waterkwaliteit is steeds een cruciale factor en die zal je dan ook altijd nauwgezet moeten bewaken, over welke soort alg het ook gaat.

Door Aquariaan