Een aquarium achterwand is een harde wand waarbij een natuurlijk element zoals een rots wordt nagebootst. Dit zorgt er eigenlijk voor dat je niet tegen de muur aankijkt, maar het imiteert de natuur en vult jouw wereld onder water perfect aan. Een aquarium achterwand heeft ook voordelen voor jouw vissen. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een achterwand? En moet je deze ook nog onderhouden? In dit artikel lees je waarom een achterwand een goed idee kan en een mooie aanvulling op je aquarium kan zijn.

Een achterwand voor je aquarium

Een achterwand is vaak permanent

Een achterwand voor je aquarium kan een erg mooie en natuurlijke aanvulling zijn op je aquarium. Echter is het belangrijk om ook de wat minder bekende eigenschappen van een achterwand te weten. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een achterwand voor jouw aquarium vaak permanent is. Achterwanden moeten vaak in het aquarium geplaatst worden. Als een achterwand niet goed geplaatst wordt kan dat voor onverwijderbare aanslag en algen zorgen. Als je een achterwand op den duur wilt verwijderen laat dit vlekken achter op het glas. Dit is dus belangrijk om te beseffen voor de aankoop.

Onderhoud

Ten tweede heeft een achterwand vaak een bepaalde structuur. Goed onderhoud voor je achterwand is wel aan te raden. Dit kan tegelijkertijd gebeuren met het onderhoud van je aquarium. Je kan de achterwand insmeren met carbovloeistof of waterstofperoxide om de achterwand goed schoon te houden. Maar wat onvermijdelijk is, is dat de achterwand een hechtingsplaats wordt voor groene puntal en baardalg.

Rustpunt voor vissen

Het is niet bij alle viseigenaren bekend dat vissen nogal schrikkerige en stressgevoelige dieren zijn. De achterwand fungeert als een soort rustpunt en het beschermt vissen tegen invloeden en bewegingen van buitenaf. De achterwand schermt ze af voor deze invloeden en geeft de visjes rust zodat ook zij lekker kunnen relaxen.

Een extra tip om de visjes stressvrij te houden is om het aquarium nooit naast een ingangspunt te plaatsen. Vissen schrikken dan constant als er mensen binnenkomen. Ook is het af te raden om het aquarium op een onstabiele tafel of kast te plaatsen. De trillingen die dan ontstaan als iemand langsloopt verstoort de rust van de vissen.

Achterwand in of buiten het aquarium?

Achterwand in het aquarium Achterwand buiten het aquarium
Een achterwand in je aquarium ziet er erg natuurlijk uit Een achterwand buiten je aquarium is vaak goedkoper dan het alternatief
Een achterwand geeft je aquarium meer diepte Een achterwand buiten je aquarium neemt geen ruimte in het aquarium op
Sommige achterwanden bieden een schuilplaats voor vissen Een externe achterwand vereist weinig tot geen onderhoud
Kan dé stijl en feel van je aquarium bepalen Een achterwand buiten het aquarium is makkelijk te vervangen

 

Door Aquariaan