Je aquarium onderhouden. Wellicht vind je het niet het leukste onderdeel aan het hebben van vissen, maar het is wel noodzakelijk als je lang van je huisdiertjes wilt genieten. Je wilt natuurlijk dat ze een fijne leefruimte hebben. Veel startende aquaristen denken misschien dat het filter het onderhoud wel voor ze doet. Het aquariumfilter neemt veel onderhoud uit handen, maar het is alsnog belangrijk dat ook jij je steentje bijdraagt aan het schoonmaken van het aquarium.

Als jij je vissen niet meer door het glas kunt zien, weet je dat het tijd is om je aquarium schoon te maken. De perfecte routine om jouw aquarium schoon te maken bestaat uit dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse activiteiten. In dit artikel lees jij hoe je deze activiteiten in je routine opneemt zodat jij je aquarium gemakkelijk en efficiënt kunt schoonmaken.

Waarom het aquarium schoonmaken essentieel is

Het aquarium van jouw vissen schoonmaken is erg belangrijk voor hun gezondheid en welzijn. Jouw visjes leven liever niet in troebel water vol vuil. Een schoon aquarium is een gezond aquarium. Beginnende aquaristen gaan er al snel vanuit dat een aquarium schoonmaken veel tijd en moeite vergt. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. Hieronder leggen we de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse stappen die jij kunt ondernemen om je aquarium snel en eenvoudig schoon te maken.

Dagelijks onderhoud van jouw aquarium

Het dagelijkse onderhoud van het aquarium is niet heel diepgaand (pun intended). Doe dit dagelijks om het aquarium in de beste conditie te houden:

  • Check de watertemperatuur! Een stabiele watertemperatuur is belangrijk voor het leven in het aquarium. Plotselinge temperatuurschommelingen kunnen ernstige gevolgen hebben. Check elke dag even de temperatuur van het water en zorg ervoor dat het binnen het acceptabele bereik valt. Wat is de beste watertemperatuur voor jouw aquarium? Dat hangt af van wat erin zwemt. Echter geven de meeste vissen de voorkeur aan een watertemperatuur van 24 tot 26°C.
  • Hoe gedragen de vissen zich? Het gedrag van de vissen zegt veel over de staat van het aquarium. Check daarom altijd even hoe jouw vissen of garnalen zich gedragen. Zie je dode vissen? Dan is er waarschijnlijk wat loos. Verwijder sowieso deze dode vissen zodat ze niet gaan ontbinden in het aquarium. Dit is ook een goed moment om je vissen te voeren. Zorg ervoor dat er geen voedingsresten overblijven. Een overschot aan voeding vervuilt je bak en kan leiden tot blauwalg.
  • Hoe groeien de planten? Hoe ziet de flora van het aquarium eruit? Heeft het een levendige kleur? Hebben de planten nog goede groei? Planten die er onfris uitzien, vervormen of gaatjes krijgen vertellen je eigenlijk dat er iets aan de hand is. Is dit bij jou het geval? Check dan of je CO2-fles nog vol is. Controleer ook of het CO2-systeem van je bak nog wel goed werkt en voeg eventueel extra plantenvoeding toe om de flora een oppepper te geven.
  • Detecteer vervelende algen. De alg is niet welkom. Hoe sneller je de alg spot, hoe eenvoudiger het is om ervan af te komen. Om vervelende algen te bestrijden is het belangrijk dat je een goed filter gebruikt voor het water. Zorg er ook voor dat er niet té veel ligt in het aquarium schijnt. Je kunt ook alg etende vissen toevoegen aan het aquarium om dit te bestrijden.

Dit zijn de stappen die jij dagelijks kunt ondernemen om je aquarium goed te verzorgen. Deze stappen zijn grotendeels controlerende activiteiten en vergen niet heel veel tijd!

Wekelijks onderhoud van jouw aquarium

Nu het wekelijkse onderhoud. Wat moet je wekelijks doen aan je aquarium om een gezond aquarium te behouden?

  • Vers water, hmm! Om het water van je aquarium gezond te houden, raad ik het aan het water één keer per week te verversen. Het water verversen zorgt ervoor dat het water gezond blijft, zodat jouw waterplanten beter groeien. Ook treedt er hierdoor minder vervuiling op. Vers water is goed helder. Als jij regelmatig het water van het aquarium ververst, is de grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig. Dan bespaar je daar weer wat tijd op!
  • Word een glazenwasser. Als je toch en water ververst van je aquarium, dan kun je van het verlaagde waterpeil gebruik maken om het glas van je aquarium schoon te maken. Het glas schoonmaken van je aquarium is belangrijk zodat jij dagelijks goed de binnenzijde van het aquarium kunt bekijken. Daarnaast ziet het er natuurlijk ook schoner uit!
  • Snoei de planten. Als jij wekelijks de planten even trimt, dan hoef je nooit grof snoeiwerk te verrichten in het aquarium. Hiermee houd je de vorm van je flora perfect, behoud je de bewegingsvrijheid van je visjes én je stimuleert er zelfs de goede groei van je planten mee. 

Maandelijks onderhoud van jouw aquarium

Het maandelijkse onderhoud van het aquarium bestaat hoofdzakelijk uit het schoonmaken van het filter. Een schoon filter neemt wederom weer veel taken uit handen en daarom is het essentieel dat je dit maandelijks doet. Maar let op: maak nooit alle filteronderdelen in één keer schoon van je aquarium. De reden hiervoor is dat je geen hevige fluctuatie wilt creëren in de bacteriecultuur van het water. Zoals we bij het dagelijkse onderhoud gelezen hebben, is consistentie beter voor de gezondheid van de vissen en planten. 

Met het schoonmaken van het filter wil je zo min mogelijk goede bacteriën verliezen. Daarom raad ik het aan om je filter schoon te maken in het water van je aquarium. Haal een emmer water uit je aquarium en maak in deze emmer water het filter schoon.

Aquarium onderhouden

Zo zie je maar weer! Het onderhouden van een aquarium hoeft geen helse klus te zijn. Het is voornamelijk een routine waar je even aan moet wennen, maar zodra je dat gelukt is haal je er waarschijnlijk nog plezier uit ook! Door deze onderhoudtips aan te houden stimuleer jij de goede balans van het aquarium. Een schoon aquarium is een gezond aquarium voor je vissen en planten. Daardoor kun je er nog langer van genieten!

Door Aquariaan