Een aquarium in huis hebben is veel meer dan enkel een mooi decoratiestuk. Een aquarium is immers een geweldige manier om een natuurlijke wateromgeving naar binnen te brengen. Het biedt daarbij een groot aantal voordelen, zoals rustgevend zijn en je mentale en fysieke welzijn bevorderen. Je hoeft niet eens een groot aquarium te hebben om van al deze voordelen te profiteren!

Als je thuis een aquarium hebt, dan moet je wel voorzichtig zijn met het schoonmaken ervan om zo de vissen veilig te houden. Eén keer per jaar moet je zelfs een uitgebreid onderhoud aan je aquarium uitvoeren. Je moet dan extra veel aandacht aan de waterdichtheid van de vistank besteden.

Siliconenkitten zijn in dit geval een geweldig materiaal en houden de glazen aquaria al eeuwenlang in alle soorten en maten bij elkaar. We gebruiken deze siliconenkitten graag in onze aquaria omdat het duurzaam en waterdicht is zodra het uithardt.

Waarom niet alle siliconenkitten voor aquaria geschikt zijn

Hoewel er gewone siliconenkit in aquarium omgevingen gebruikt kunnen worden, is het absoluut niet zo effectief als de speciale aquariumkit en soms zelfs dodelijk voor de vissen! Want het probleem met de standaard siliconenkitten is dat ze vanwege het beoogde gebruik niet altijd visveilig zijn.

Aan deze gewone siliconenkitten worden vaak schimmelwerende chemicaliën toegevoegd die geweldig voor een doe-het-zelf-project zijn, maar gevaarlijk voor je vissen en planten. Gewone siliconenkitten zijn ook gevoeliger voor de groei van bacteriën en algen. Er bestaat bovendien een grotere kans dat ze onder het gewicht van water of stenen breken.

Aquarium siliconenkit wordt daarentegen specifiek voor het bekleden, afdichten en bouwen van glazen aquariums gebruikt. Het is ook speciaal ontworpen om veilig voor vissen en ongewervelde dieren te zijn. Het is na de uitharding zowel sterk als flexibel.

Siliciumdioxide (SiO2) is het meest voorkomende materiaal dat wordt gebruikt om aquariumsiliconen te maken, maar er kunnen ook andere stoffen worden gebruikt. Het zand, glas en vele soorten gesteenten in je aquarium bevatten allemaal SiO2.

Vanwege het hoge niveau van hitte-, water- en chemische bestendigheid is siliciumdioxide het materiaal bij uitstek voor aquaria. Aquarium siliconenkit is ook perfect bestand tegen de aantasting door zout en zoet water. 

Hoewel de heldere siliconen de populairste optie zijn, worden de aquariumsiliconen veelal in verschillende tinten aangeboden. Omdat de meeste aquariumsiliconen transparant zijn, kan het licht erdoorheen gaan. Zo is het perfect voor het maken van aquariumachtergronden.

Hoe aquarium siliconenkit aan te brengen

Het aquarium moet in eerste instantie volledig geleegd worden. De vissen moeten dan tijdelijk in een veilige container worden geplaatst. Als er nog oude siliconen op het te behandelen oppervlak achtergebleven zijn, dan moeten deze met een snijgereedschap zoals een scheermes of een ander type mes geschraapt worden zonder het glas te beschadigen. Dit afgeschraapte oppervlak moet vervolgens met een doek met afwasmiddel schoongemaakt worden.

Je moet er bovendien voor zorgen dat dit oppervlak na het reinigen volledig droog is. Want het uithardingsmechanisme van de nieuwe aquarium siliconenkit zal niet effectief op natte oppervlakken zijn.

Plaats de aquarium siliconenkit in het siliconenpistool en maak met een scherp voorwerp een kleine inkeping in het mondstuk van de kit. Breng de siliconen langzaam en aandachtig op de drie randen van het glas aan en houd de siliconen daarbij gelijkmatig vast in een hoek van 45 graden.

Voeg het daarna, zonder al te veel vertraging, samen met het te verlijmen glas. Oefen er na het verbinden ook een tijdje kracht op uit. Plak vervolgens afplaktape op de bovenste en onderste delen. Strijk als laatste handeling de siliconen binnen 5 minuten na het aanbrengen van de siliconen glad.

Doe dit door er met een spatel of je vinger op te drukken, zodat er voldoende contact met het oppervlak is. Dit proces zorgt voor zowel een betere hechting als een afdichtingseffect.

Laat het daarna gedurende 24 uur op geen enkele manier met water in contact komen. Niet uitgeharde siliconen kunnen eventueel met reinigingsverdunner verwijderd worden. Maak het aquarium al laatste volledig schoon voordat je het weer met water voor jouw vissen vult.

Gebruik ook altijd aquarium siliconenkit voor je aquariumomgeving

Zo valt er te concluderen dat de beste siliconenkit om in een aquariumomgeving te gebruiken aquarium siliconenkit is. Het is niet alleen minder vatbaar voor breuken of verbrijzelen wanneer het aan het gewicht van water of kiezelstenen bloot wordt gesteld.

Er bestaat zo bovendien een kleinere kans dat er ziektekiemen of algen in een aquarium zullen groeien. Daardoor is het een stuk veiliger om het in een aquarium te gebruiken.

Door Aquariaan