Cryptocoryne willisii (Crypto)

0
281
Cryptocoryne willisii (Crypto)

Beschrijving en verzorging:
Voor veel oudere aquarianen is de plant, onder de oude naam C. nevellii, een goed bekende en dankbare aquariumplant. Echter niet voor de wetenschappers. Tot op heden staat nog niet vast of C. nevillii wel een goed omschreven soort is. De verwarring is er al sinds 1885. Er is reeds veel onderzoek gedaan, men twijfelt nog steeds. 

Zoals elke Cryptocoryne-soort is ook de C. willisii een rozetvormige plant. Op de slanke wortelstokken staan de 3 – 8 cm lange bladstelen, aan de voet verbreed. De effen lichtgroene bladschijf is langwerpig ovaal, met wigvormige voet en bladtop. Submers (onder water) is het blad 4 – 8 cm lang en 1 – 1,5 cm breed, de bladrozetten buigen zich naar de bodem 

Verspreiding: 
Sri Lanka. 

Biologie:
De bodem bestaat uit niet te grof, gewassen zand met een toevoeging van iets leem of klei. Een plantje dat goed geschikt is voor de voorgrondbeplanting in het aquarium. Het vormt gemakkelijk uitlopers waardoor het een mooi matje van groene plantjes kan vormen. Wanneer ze eens uit de bodem worden gehaald, kunnen de aan de wortelstok groeiende kleine jonge plantjes gemakkelijk worden losgemaakt. Losse stukjes wortelstok kan men in moeraskultuur op een bodem van zand/bolsterturf en wat klei , weer gemakkelijk laten uitlopen. Een goede belichting, zowel in het aquarium als in moeraskultuur is nodig. 

Nadeel:
Op zich, heeft dit plantje geen nadelen, het enige probleem is dat de, door de handel, aangeboden plantjes nooit met zekerheid C. willisii zijn, het kunnen ook de wat grotere vorm C. lucens of de kleinere vorm C. parva zijn, bovendien is er weinig aanbod.

Beoordeel deze post

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in