Hygrophila polysperma “Belgisch rood”

0
184

U kent waarschijnlijk allemaal wel het “Belgisch groen” (Hygrophila polysperma). Het “Belgisch rood” kent U denk ik nog niet. Hieronder volgt een stukje over deze bijzondere aquariumplant. Het Belgisch groen: de bekende stengelplant met fris-groene lancetvormige bladeren die je binnen de kortste keren tot een hele bos kunt kweken. Zelfs door losse blaadjes aan het wateroppervlak te laten drijven. Aan de blaadjes kunnen worteltjes ontstaan en daarna het begin van een nieuwe plant. Of haal enkele bladeren van de stengel af, leidt de stengel over de bodem heen en zet hem hier en daar vast. Uit de bladoksels ontstaan wortels met nieuwe opgaande stekken. Bij een goedebelichting kleurt het blad bruingeel en dat lukt vaak aardig snel. 

Maar wat heeft dit nu te maken met het Belgisch rood? Wat is dat trouwens? Het verschil zit ’em namelijk in de details. Want let op, “Belgisch rood” is een variėteit op de groene. Op de bladeren tekent zich in het begin duidelijk een hele lichte, soms zelfs witte nervatuur af. De stengeltjes zijn ook licht van kleur, ze kunnen net als de bladnerven ook wel wit zijn. 

Ik dacht kort na aanplant samen met enkele takjes van de groene Belg met een witte variėteit te doen te hebben, maar nee: na verloop van tijd kleurde de nervatuur van wit naar rose-achtig tot duidelijk rood.  Het bladgroen reageerde normaal en werd bruingeel. Vanwege de verkleuring Belgisch Rood dus. De Belgische groenen kregen daarentegen de bruingele kleur. In andere bakken heb ik deze plant nog niet gezien. Ook heb ik in de literatuur nog niets kunnen vinden. Maar goed, de levensbehoeften van de plant zullen naar mijn mening ook wel niet veel verschillen van de oude vorm. 

Een beetje meer licht is misschien wel aan te bevelen om de rode nervatuur van de bladeren meer naar voor te laten komen. Het is heel verrassend om ineens een nieuwe variėteit (gekweekt of spontane mutatie? ) in je bak te hebben. Het geeft een apart en onverwacht effect.

Beoordeel deze post

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in