Hygrophila Polysperma

0
218

Hygrophila polysperma “ROSA NERVIS”
-Belgisch groen “Roodnervig”
-Belgisch rood
-Hygrophila polysperma “MARMOR”
-Belgisch groen variant
-Hygrophila polysperma ” Cultivar” 

Wanneer we in de literatuur één der bovenstaande namen tegenkomen mogen we aannemen dat het steeds om dezelfde plant gaat. In deze bijdrage laten we diverse auteurs (liefhebbers en specialisten) aan het woord. 

Een veel besproken variant van het Belgisch groen. De uit Zuid-Oost-Azië stammende Hygrophila Polysperma of beterbekend onder zijn Nederlandse benaming van Belgisch groen, zal wel door ieder aquariaan gekend zijn. Deze plant uit de familie der Acanthacedae werd uitvoerig beschreven in de literatuur van onze club-bibliotheek. (Tuurlijk ook daarbuiten, maar een beetje reclame mag toch, niet?) Waar we het over gaan hebben is een variant op dit Belgisch groen dat toevallig via de tombola tijdens een ledenvergadering in mijn bezit kwam. Qua vorm is hij identiek aan het Belgisch groen, maar zit het verschil in de groei, vermeerdering en nerfkleur van de bladeren. 

Groei: ten opzichte van zijn soortgenoot is het eerder een trage groeier en dus minder geschikt voor de middenzone en de achtergrond. 

Vermeerdering: door stekken en op moerascultuur geeft hij geen problemen, maar zal een losdrijvend blad geen wortels vormen. 

Nerfkleur: Emers hebben de groene bladeren een witte nerf. Submers wijzigt deze kleur naar rose tot bloedrood in midden- en topzone en vergroend in de onderste zone van de plant. Wil men dus zijn mooie toppen bewonderen is deze variant dan ook uiterst geschikt als voorgrondplantje. Inzake watersamenstelling stelt hij net als zijn soortgenoot weinig eisen. Het probleem zit hem in de belichting. Wil men echt de bloedrode toppen verkrijgen moet de plant het nodige rode gedeelte van het lichtspectrum ontvangen. 

Over de herkomst van de plant is in de literatuur niets te vinden, maar zou ook niet in de natuur voorkomen. Zij zou door genenmanipulatie in de vitrocultuur ontstaan zijn op de Universiteit te Parijs. De WAP-vrienden onder ons zullen reeds menige discussie over deze variant gehouden hebben. Mogelijk houden zij ons op de hoogte?

Hygrophila Polysperma
1 (20%) 1 vote

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in