Mayaca fluviatilis

0
200

Familie: Mayacaceae 
Verspreiding: Tropisch Zuid-Amerika 

(door A.J. Albers, Delft) Dit tere lichtgroene plantje wordt nogal vaak verwisseld met Rotala wallichii en omgekeerd. Toch is het geen familie van elkaar. Bij Mayaca fluviatilis staan de naaldvormige blaadjes in spiralen rond de stengel, dit in tegenstelling met Rotala wallichii, daar staan de blaadjes in een krans rond de stengel. De kleur van de laatstgenoemde plant is bij een goede belichting roodachtig. 
Mayaca fluviatilis groeit met guirlandes, die sterk vertakt zijn, op deze vertakkingen onspruiten wortels. Hierbij krijgt men de indruk dat dit plantje in vrij ondiep water voorkomt en al verder kruipend in staat is emers te groeien. De blaadjes die zich vormen zijn wat steviger. Dat dit plantje rijkelijk licht verlangt is niet zo verwonderlijk. In die omstandigheden en met een behoorlijke luchtvochtigheid kan het dan rijkelijk bloeien. 

De biotopen waarin Mayaca fluviatilis groeit zijn voedselarme cola-kreekjes waar het water een lage zuurgraad en een geringe hardheid heeft. De pH-waarde schommelt tussen 4,5 en 5,5. 
Verder is Mayaca fluviatilis ook gevonden in Venezuela in watertjes met helder, doch minder zuur water. Toch heeft de ervaring mij de afgelopen jaren geleerd dat een pH van 7 en een KH van 5 à 6 °DH de beste groeiresultaten geeft. Een hoge KH-waarde in het alkalisch vlak stagneert de groei. 
Toevoeging van Co2 en wel zo constant en stabiel mogelijk is beslist noodzakelijk. De meesten van ons moeten het doen met leidingwater met een pH van ± 8, waarin Co2 in zo’n geringe mate aanwezig is, dat het nauwelijks meetbaar is. 
Literatuur: P.J. van der Vlugt, Het Aquarium, jrg.56 (1986), nr. 12, blz 300…304.

Beoordeel deze post

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in