Welke CO2 dosering Zoetwateraquarium?

0
276

Nuttig en ongevaarlijk!?

Veel over gelezen en veel over gehoord! Inderdaad, ik verkeerde in dezelfde situatie. Toen ik enkele keren een mooie plantengroei had gezien bij vrienden die CO2 gebruikten, raakte ik overtuigd. Daar ik bijna zeker was dat al de rest in orde was, zou het best een CO2 tekort kunnen zijn dat verantwoordelijk was voor mijn stagnerende plantengroei.  De handelsset leek me veel te duur, de gistmethode te omslachtig. De handelaar stelde mij een alternatief voor: een diffusor met wegwerpbusjes. Veel goedkoper in aanschaf. Het CO2 in die wegwergbusjes is weliswaar veel duurder, doch niet onoverkomelijk. Ik kocht dit dan maar. Thuis werd de diffusor direct ‘opgepompt’ met CO2. De eerste dag diende ik dit meerdere keren te doen. Na enkele dagen werd er praktisch geen CO2 meer opgenomen. De handelaar had wel gezegd dat het proces langzamer zou gaan verlopen naarmate het water meer CO2 zou gaan bevatten. Volgens een voorzichtige schatting zou dit eerste busje bij mij minstens twee jaar meegaan. Er klopte dus iets niet. 

De oplossing vond ik ergens (alleen god weet nog waar) in de clubbibliotheek. De diffusor werd er vergeleken met de luchtbel van een waterspin. Deze spin neemt een bel lucht mee naar de bodem waar ze haar uitademlucht vol CO2 omruilt voor de O2 uit de bel. 

De bel blijft daarbij praktisch even groot. Dus het ene gas wordt omgeruild voor een ander via diffusie (vandaar de naam diffusor). Onze diffusor bevat in eerste instantie 100% CO2, veel meer dan het omringende water. Deze CO2 gaat nu in het water diffunderen tot er zich een evenwicht instelt. Dit zou dus 100% verzadiging moeten worden van het water met CO2. In het water zitten echter ook gassen opgelost zoals ammoniakgas, waterstofsulfide en methaan: afbraakprodukten van het aquariumleven. In onze diffusor zit dit nog niet. Deze gassen diffunderen dus in die gasbel. Ze worden als het ware uitgewisseld tegen CO2

Als de CO2 toediening plots trager begint te gaan, wil dit dus niet zeggen dat het water verzadigd raakt met dit gas. Het wil alleen zeggen dat er al teveel andere gassen in onze diffusor zitten. Op dat moment ontkoppel ik dan ook de bus en laat de diffusor leegstromen. Al die afvalgassen ben ik op dat moment kwijt uit mijn aquarium. En het water zal weer volop CO2 kunnen opnemen. 

Ik verbruik op deze manier in mijn meterbak één busje per 10 weken. Kan men dan toch niet teveel CO2toedienen op deze manier? Moet men dan weer geen kosten doen om de CO2 voortdurend te meten? 

Koop GEEN CO2 testset! Koop alleen een pH testset. Ik gebruik alleen deze nog. De carbonaathardheid(KH) en de pH zijn met elkaar verbonden via het CO2-gas. dit is heel simplistisch uitgedrukt maar wil zeggen dat als de KH constant blijft, de pH verandert als men het CO2 gehalte verandert. Hoe meer CO2, hoe zuurder. Vermits we alleen CO2 gaan toevoegen, zal ook alleen de pH veranderen. En die gaan we nu meten. 

We hebben zelfs de beruchte pH-KH curve niet nodig. KH verandert toch niet normalerwijs. We vullen de cuvette met aquariumwater en meten de pH zoals we altijd doen. De waarde noteren we als pH1. Dan gaan we met behulp van een rietje in de cuvette blazen. De kleur zal nu veranderen (meestal zuurder). We blijven doorborrelen tot de kleur niet meer verandert en die waarde noteren we als pH2. We vullen de cuvette opnieuw en doorborrelen nu met behulp van een luchtpompje tot de kleur weer constant blijft (meer alkalisch). Deze waarde is pH3. PH2 is de zuurtegraad van dat bepaalde water (met die bepaalde KH), als het verzadigd is met CO2 uit onze ademlucht die ± 60 ppm CO2 bevat. Het water zal bij die pH dus ± 60 ppm CO2 bevatten. pH3 stemt overeen met een verzadigingsgraad van 0,5 ppm CO2 : het gehalte in de lucht. ph1 zal hier meestal tussenin liggen. Het CO2 gehalte situeert zich dus in ons aquarium tussen 0,5 en 60 ppm. 

De planten groeien goed bij een gehalte van 20 – 40 ppm. De vissen kunnen een gehalte van 130 ppm goed verdragen terwijl ze pas ziek worden vanaf 500-1000 ppm (vooropgesteld dat de verandering niet te snel gebeurde). We weten nu dat we gerust CO2 kunnen toevoegen tot de pH1 de pH2 benadert. We hebben dan nog altijd minder dan 60 ppm CO2 in het aquarium. Denk eraan dat deze pH2 te laag kan zijn voor de vissen. Dit is echter afhankelijk van de KH en dus voor elk aquarium verschillend. 

We hoeven die pH2 en pH3 echter niet meer te bepalen zolang de KH constant blijft en dat doet hij echt wel als wij er niet aan prutsen. Indien uw pH1 hoger is dan de pH3 is en CO2 bemesting zeker nodig. Uw bak bevat dan nog minder dan 0,5 ppm CO2 en 10 ppm mag men als een minimum beschouwen. 

Beoordeel deze post

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in