Alles over veiligheid & elektriciteit

0
1083

Velen onder ons knutselen de elektrische installatie van ons aquarium zelf in elkaar. Op dat ogenblik worden dikwijls grote risico’s genomen zonder het zelf te beseffen. De elektrische installatie waarvan sprake in de aanhef was nochtans degelijk opgebouwd en toch. Wij zijn niet alleen verplicht om onze troeteldiertjes optimaal te verzorgen maar ook de bijhorende elektrische installatie.

Waar moeten we op letten?

De ballasten of voorschakelapparaten kunnen bij een normale werking al een zeer hoge temperatuur bereiken, 200 graden C is geen uitzondering. Het is niet voor niets dat de elektrische aansluiting bij een ballast in porselein of een ander onbrandbare isolatiestof is ingekapseld. Toch zie ik op verschillende plaatsen dat deze ballasten gewoon op hout worden gemonteerd. Ik Moet er niet aan denken wat er gaat gebeuren als een van deze ballasten door een fout oververhit geraakt. Je kunt je ook goed indenken dat men best geen elektrische geleiders tegen een ballast monteert. Door het steeds opwarmen en afkoelen van de ballast zullen de isolatiekwaliteiten van onze geleiders sterk verminderen en zelfs barsten. Het minste vocht kan hier voor een kortsluiting en zelfs voor brand zorgen. 

Bij slechte of losstaande kontakten zal er een opwarming optreden. Zoals U wel weet zet metaal uit bij opwarming, dit zorgt er voor dat het contact nog slechter wordt en de kettingreactie is gestart. Het is niet te voorzien waar deze reactie zal eindigen. Zorg er voor dat dit niet gebeurt. 

Een verkleuring van de isolatie rond de geleider bij een contact vertelt je dat op die plaats een slecht contact is dat moet verbeterd worden. Een regelmatige controle is dus geen overbodige luxe. Heb jij je aquariuminstallatie al van een degelijke aarding voorzien? Neen, wel ik kan je garanderen dat een goede aarding je veel problemen kan besparen. De ballasten zijn beschermd door een metalen omhulsel, als we dit aarden en er ontstaat een fout in de ballast dan zal onze aardbeveiliging uitvallen.

In het andere geval zullen wij bij aanraking van deze ballast een elektrische schok voelen en hopelijk valt dan de aardbeveiliging er af. Hebt U nog geen aardbeveiliger staan? Wel dan wordt het meer dan tijd. Een aardbeveiliging of differentieel schakelt af als er ergens stroom verloren loopt. Niet alleen voor Uw veiligheid maar ook voor Uw elektriciteitsrekening kan een differentieel zijn diensten bewijzen. 
Stel U eens voor, U hebt ergens een verlies van 0,5A of 110 Watt, dit is 2,6 kWh per dag, omgerekend ongeveer € 0,34. Je lijdt per jaar een verlies van € 125,= en dit kun je toch beter voor iets anders gebruiken vind je ook niet? 

Alles over veiligheid & elektriciteit
2.7 (53.33%) 3 votes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in