Verlagen van de KH en pH met Elzenproppen

0
557

Als je zit met een hoge KH/pH en je wilt deze omlaag brengen zonder naar preparaten als KH-minus of pH-minus te grijpen dan kan, naast het alom bekende filteren over turf, ook het filteren over elzenproppen een oplossing zijn. Hierbij wat ervaringen. 

Als aquariaan met een bak met vooral Zuid-Amerikaanse planten en vissen wil je natuurlijk ook de watersamenstelling zo goed mogelijk benaderen. Da’s op zich al niet eenvoudig want wat moet dan de goede watersamenstelling zijn? Ook binnen Zuid-Amerika zijn er verschillen in de samenstelling van het water. Zie bijvoorbeeld de onderstaande tabel. 

Stroomgebied

Rio Negro (Brazilie)
Rio Guapore (Brazilie)
Rio Parana (Argentinie)
Rio Yanayacu (Peru)
pH

4,0
6,4
7,0
7,5
KH

Lager dan 1
Lager dan 1
Lager dan 1
5,5
GH

Lager dan 1
Lager dan 1
Lager dan 1
6
Geleiding (uS)

10 uS
22 uS
33 uS
205 uS

Als we dit tabelletje eens bekijken dan zien we dat er vooral in de pH aardige verschillen zitten. Het natuurgetrouw nabootsen van de Rio Negro met z’n zeer lage pH zal niet meevallen! en bij dergelijke lage pH waardes zal er geen sprake zijn van een normale plantengroei. Maar ja dat lukt in de Rio Negro toch al niet omdat het water een zeer donkere kleur heeft en dus weinig licht doorlaat. 

De KH en de GH zijn over het algemeen ook bijzonder laag. Er is bijna geen calcium (GH) of carbonaat (KH) opgelost. Dit is ook terug te zien in de zeer lage geleidingswaarden voor het water. Met hogere KH en GH zie je ook de geleiding toenemen (Rio Yanayacu). 

Hoe is het nu bij een aquarium als we een zo’n Zuid-Amerikaans biotoop wat willen benaderen (want dat is het toch eigenlijk wat we doen….benaderen). De pH moet dus niet erg laag liggen a la Rio Negro maar ook weer niet te hoog omdat de meeste vissen een wat lage pH prefereren. Een pH zo rond de 6,5-7,0 is dan een mooie waarde. Helaas komt er zelden water uit de kraan met een dergelijke mooie pH waarde. Bij mij ligt het rond de 7,5 

De KH en de GH naar lager als 1 brengen is ook al niet zo gemakkelijk, en planten houden ook niet van dergelijke extreem lage waarden. Voor een lage KH en GH is leidingwater uit den boze want daar zit je al zo, afhankelijk van het waterwingebied op een KH van 8-10 en een GH die daar nog wat boven ligt. Bovendien is vooral zo’n lage KH niet wenselijk om een stabiele pH waarde te verkrijgen. (Over pH en KH zit nog een artikeltje in de maak bij de redactie). Een KH van 2-4 is dan wel zo ongeveer de ondergrens voor een stabiele pH waarde. 

Dan wil je dus water met een pH van 6,5-7,0 en een KH van rond de 4 en een GH die daar wat boven ligt (bijv. 5) en het is dus niet uit de kraan verkrijgbaar. Tsjaa, dan moet men dus op zoek naar alternatieven. Zelf heb ik het geprobeerd met regenwater en dat werkte prima. Totdat de zomer begon en de regenton er uit zag als een algenkwekerij of, erger nog, er zat helemaal geen water in. Dat is het dus ook net niet. Een omgekeerd osmose apparaat of ionenwisselaar aanschaffen kan natuurlijk ook . Da’s de makkelijkste en zekerste manier maar ook de duurste. Gebruik van middelen als KH-minus, GH-minus en pH-minus? Dat al helemaal niet!!Ik wou het eerst eens op de natuurlijke wijze proberen en dat kan dus door filteren over turf, of……..door filteren over elzenproppen. 

Hier in Notter staan zo links en rechts wel wat van die bomen dus die werden met een bezoek vereerd. Elzen zijn meestal te vinden langs sloten, kanalen of andere waterrijke plaatsen. De zwarte proppen werden van de boom af geplukt. De proppen zijn de overgebleven zaden van het vorige jaar die nog aan de boom zijn blijven zitten. Vooral deze zwarte proppen maken dat het gebruik van elzenproppen een verlagende werking op de KH heeft door de looizuren die ze afgeven. Zodoende werd er een emmer van de als kleine dennenappeltjes uitziende proppen verzameld. Thuis gekomen werden de proppen in een nylon kous gestopt en in het biologisch filter gelegd. Ongeveer 1 ½ liter aan proppen op een aquarium van in totaal zo’n 500 liter. Nog wat losse proppen in de bak voor het esthetische effect en dan maar af wachten. 

De eerste effecten waren al snel merkbaar. Het water kleurde zeer snel een soort roodachtig bruin. Niet onaardig om te zien maar het haalde wel aardig wat licht weg, en al snel had ik zodoende geen Rio Negro biotoop maar een Rio Rouge! Na zo’n anderhalve dag trok de verkleuring weer weg en was er weer een beetje sprake van een Rio Blanco!. 

En de waterwaarden?…..Euh! nou de KH daalde even aardig van 7 naar 5 maar steeg daarna weer heel geleidelijk naar z’n oude waarde. Dit is op zich niet te wijten aan de elzenproppen maar dat ligt waarschijnlijk aan m’n voedingsbodem (zie eerdere artikel) die nog steeds vrolijk carbonaten zit af te geven. De pH zakte met 0,2 van 7,4 naar 7,2. Dit schijnt overigens een typisch iets van elzenproppen te zijn nl. dat het de KH meer beïnvloed dan de pH. Bij het gebruik van turf zien we een grotere pH daling. Wellicht is dan ook een combinatie van turf en elzenproppen te overwegen. Wel is het dan zaak om de pH en KH goed in de gaten te blijven houden, trouwens iets wat je sowieso bij een experiment als dit moet doen. 


Tijdens het toepassen van de elzenproppen kregen ook de baardalgen waar ik een beetje last van had hun genadeslag en verdwenen langzaam-aan uit het aquarium. De proppen werden zo ongeveer 6 weken in het water gelaten, daarna was de werking wel zo’n beetje voorbij en daarna weer vervangen door verse. 

Al met al is het een goed geslaagd experiment geweest, ware het niet dat bij mij dus de bodem niet helemaal meewerkt en wat roet in het verhaal gooit. Wellicht ook voor u eens het proberen waard?

Verlagen van de KH en pH met Elzenproppen
3 (60%) 2 votes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in