Mijn Biologische Filter

0
489

Vele modellen heb ik bestudeerd en die bak met een dompelpompje leek toch zo eenvoudig. Zat er geen addertje onder het gras? Op een dag diende ik de keuze te maken tussen de aanschaf van een nieuwe Eheimpotfilter of zo’n klein dompelpompje in werking te zetten. 


Het pompje gebruikte ik al een tijdje om mijn aquaria te vullen vanuit emmers op de grond. Een zegen voor de rug. Ik diende dus alleen maar een oud aquarium van 70x40x40 te voorzien van enkele tussenschotten. Vermits ik nog nooit glas had gelijmd, was het resultaat niet erg fraai ogend: de tussenschotten die enkele mm te groot waren gesneden, had ik dan maar iets schuin gelijmd. De hele buitenkant van het filter heb ik dan maar zwart geverfd met een spuitbus: een werkje van vijf minuten. 


De geperforeerde bodemplaat die op glasstrippen rust, maakte ik niet zelf doch ik kocht die in een doe-het-zelf zaak: een metalen geperforeerde plaat die gebruikt wordt als Sierpaneel. Mijn dompelpomp was niet regelbaar qua debiet. Vermits het debiet voor elk aquarium maar eenmaal dient te worden geregeld, boorde ik enkele gaatjes in de slang vlak boven de pomp. Een gedeelte van het water circuleert zo in het compartiment en de pomp kan toch ongestoord werken. Het water neemt zodoende nog veel zuurstof op in het vierde compartiment. 


De invoer in het aquarium gebeurt volgens een sproeibuis die boven het wateroppervlak hangt. Zo kan de bak niet leeglopen in het filter als de pomp stilvalt. Natuurlijk brengt dit ook zuurstof in het water die zo sterk verbruikt werd in het biologisch filter. 


Het volgende probleem en het moeilijkste was de hevel naar het filter. Gaten boren in de glaswand ging me iets te ver. Een simpele sifon van een gootsteen kon niet dienen vermits de ruimte tussen ombouw en aquarium slecht 2 cm breed was. De oplossing was echter heel simpel en zeer praktisch. Een stuk buigbare elektrabuis werd geplooid tot hij dienst kan doen als een sifon. Met twee touwtjes werd de buis aan elkaar gezet. De hoogte van de tweede lus zal de waterhoogte in het aquarium gaan bepalen. In deze lus dient men op het hoogste punt een klein gaatje te prikken met een hete naald. Anders werkt ook deze lus als hevel en is uw aquarium in een paar tellen leeg. Om de sifon aan te zuigen steek ik een coctailprikker in het gaatje. Zodra er geen lucht meer komt, trek ik deze er snel weer uit waardoor verder leeglopen direkt stopt. 


Over de zuurstoftoevoer hadden we het al. In het filter gebeurt dit via twee luchtsteentjes en mijn zelfgemaakte oxydator. 


Begin er nu eens zelf aan. Koop eventueel een grote maat plexibak en lijm hierin plexitussenschotten. Met een electrisch zaagje zijn we meestal handiger dan met een glassnijder. En zeg nu zelf: een degelijk filter voor de prijs van een halve potfilter. Succes!

Mijn Biologische Filter
1 (20%) 1 vote

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in