De Kokerworm ofwel (Sabellastarte indica)

0
602

De kokerworm leeft veel in spleten tussen koralen of ingegraven in de bodem. Over vermeerderen in het aquarium is mij niets bekend.

De kleuren van de tentakelkroon van de kokerworm variėren per worm, (merendeels) afhankelijk van het gebied van herkomst. De kokers worden uit verschillend materialen opgebouwd, vaak uit Polysachariden die de worm uitscheidt en verstevigt met modder, slijk etc. Soms zijn de kokers ook met zandkorrels of andere vaste materialen aan de buitenkant voorzien. De wormen houden zich steeds in hun koker op en verlaten deze niet vrijwillig.

Algemene gegevens van de Kokerworm
Familie: Sabellidea, 
Leefgebied: Indische Oceaan
Kokers 20 cm lang en 1-2 cm doorsnee
Tentakelkroon doorsnee van 5 – 10 cm.

Als men precies wil weten om welke soort het gaat, is het nodig de worm uit de koker te halen, wat meestal de dood van de worm tot gevolg heeft.

De tentakelkroon met daar middenin de mond is gewoonlijk het enige wat men van de worm te zien krijgt. Deze kroon trekt zich terug in de koker; bijv. als er gevaar vanuit de omgeving dreigt. Het lichaam is uit zeer kleine borstdragende segmenten opgebouwd en ziet er daardoor zeer glad uit. Het lichaam wordt naar het einde toe steeds smaller.

Het lichaam is in twee gedeelten opgedeeld, nl. Thorax (borstgedeelte) en Abdomen (achterlichaam). De hoofdtakken van de tentakelkroon dragen zijtakken, die met zeer fijne haartjes begroeid zijn. Hiermee wordt voedsel gevangen en naar de mond gebracht. 

Voorwaarde voor het houden van een kokerworm in een aquarium is dan ook dat er voldoende plankton of ander klein organisch materiaal in het water aanwezig is. Als de kokerworm niet voldoende voedsel krijgt kan hij zeer snel afsterven. Een kokerworm plaatst men in een (geboord)gat in bijvoorbeeld een (levende) steen of in een spleet tussen steenkoralen. Na enige tijd groeit de koker vast aan de steen of het koraal.

De Kokerworm ofwel (Sabellastarte indica)
3.4 (68%) 5 votes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in