De Poetsgarnaal, altijd een goed idee!

0
789

Voor veel zeeaquarianen is het houden van garnalen in hun bak een lust voor het oog. Alleen bij het verschalen van deze diersoort wil de schrik nog wel eens toeslaan, zeker als het de eerste keer is als je dat meemaakt. Regelmatig komt het voor dat de aquariaan denkt dat zijn garnaal al na één dag de geest heeft gegeven. Gelukkig is het vaak het lege velletje wat over blijft na de verschaling die voor de dode garnaal wordt aangezien. De garnaal zit blakend van gezondheid achter de steen dus geen paniek. 

De Poetsgarnaal (Lysmata grabhami en Lysmata amboinensis) zijn over het algemeen zeer goed te houden en bovendien voor de overige bevolking als een dokter om ze van de parasieten te ontdoen.  Het gedrag van de poetsgarnaal al wuivend op zijn poetsstation om nieuwe klanten te werven is prachtig om te zien. Bijkomend voordeel van dit gedrag van de poetsgarnaal is dat ze zich beter laten zien dan veel van hun soortgenoten. 

Verwacht van het poetsen door de poetsgarnaal geen wonderen. Ze zullen wel parasieten opeten maar zijn niet geschikt om zieke vissen weer beter te maken. Ook met poetsgarnalen in het aquarium kunnen er nog steeds ziekten uitbreken.

Met zijn vuurrode rug met de witte band is het een opvallende verschijning voor zowel de vissen als voor de persoon aan de andere kant van het glas. De gele buik is nog het minst mooi aan het dier, maar als de poetsgarnaal aan het werk wil is het schitterend om de witte antennes op zijn station te zien wuiven naar overzwemmende vissen. Met andere woorden vragen zij heb je nog wat voor mij te doen. Aan de andere kant gebeurt het ook vaak dat de vis zich bij de poetsgarnaal aanbiedt om te vragen naar een grondige schoonmaakbeurt, die hij dan geduldig ondergaat en dan maakt het niet uit of de vis in kwestie nu wel of niet als agressief bestempeld kan worden. De poetsgarnaal heeft geen last en is in de gelegenheid om rustig zijn werk te voltooien. Als de beurt ten einde is gaat de poetsgarnaal weer op zoek naar een volgende patiënt. Bovendien is de poetsgarnaal zeer verdraagzaam en kunnen er gerust meerdere exemplaren in het aquarium gehouden worden. Als er niets te poetsen valt dan gaat zij op de bodem wel op zoek naar afval dat de vissen over het hoofd hebben gezien. Het zijn zeer goede opruimers voor het aquarium en dragen zo hun steentje bij tot het gezond houden van de bak.

Er zijn twee verschillende soorten “gewone poetsgarnalen” te onderscheiden. De Lysmata grabhami (Atlantische poetsgarnaal) en Lysmata amboinensis. (Pacific poetsgarnaal). Alhoewel ze erg veel op elkaar lijken is het verschil makkelijk te zien aan de staart. Op de foto ziet u links de L. grabhami en rechts de L. amboinensis. De Lysmata amboinensis wordt het meeste geïmporteerd.

Let bij alle garnalen, dus ook de poetsgarnalen, er op dat deze extreem gevoelig zijn voor veranderingen in de waterkwaliteit. Met name bij het overwennen moet u voorzichtig te werk gaan. U zult niet de eerste zijn die zijn garnaal los laat en dat deze vervolgens dood naar de bodem ziet zakken. De druppelmethode is hier op zijn plaats. Bij het vervoeren zullen de garnalen wat houvast willen hebben. Laat daarom een stukje wier of horren gaas in het transportzakje doen waar de garnaal zich kan vast houden en uw nieuwe aanwinst zal veel minder last van stress hebben.

Al is het geen must om een garnaal of meerdere te hebben rondscharrelen, maar kwaad doen ze in ieder geval niet. Let wel op dat u geen garnaal etende vissen in het aquarium heeft zitten. Het zou zonde zijn wanneer uw nieuwe aankoop wordt opgegeten door een rifwachter of koraalklimmer.

De Poetsgarnaal, altijd een goed idee!
2.5 (50%) 2 votes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in