Hoe kom ik van de bruine aanslag af?

0
716

Vraag:
Hallo, ik ben 2 1/2 maand geleden met een zeewater aquarium gestart, dit in overleg met een een aquarium handel en deze heeft voldoende kennis (hij heeft zelf zeewater bakken en die draaien goed). Wat we ook proberen ik kom niet van mijn bruine alg af. Alles hebben we al gemeten en op fosfaat na is alles goed, nu ben ik kalk aan het toevoegen om PH te verhogen, dat zou goed tegen alg werken (tip van een groothandel). Heeft U misschien een ‘gouden’ tip, ik wordt er langzaam moe van om de bak steeds schoon te maken en na twee dagen is hij weer bruin. Info:van mijn steen is de helft levend steen uit Cuba geweest, ik gebruik 5 tl-balken 2 blauw 3 wit, een eiwit afschuimer, bioloog onder de bak, 3 pompen in de bak voor de stroming. 

Antwoord:
De oplossing van uw probleem is wellicht heel kort en bondig samen te vatten in één woord; geduld. 
Het is moeilijk om van afstand te bepalen wat voor aanslag in uw aquarium zit. Wij denken dat het kiezelwieren zijn. Dat komt veel vaker in nieuwe aquaria voor en is geen enkele rede voor paniek. Dat komt omdat kiezelwieren ontstaan als er kiezelzuren in het leidingwater zitten. Helaas is dat vaak het geval. In een nieuw aquarium zit vaak veel vers leidingwater en dus veel kiezelzuur. Ook in oudere bakken zie je daags na een grote waterverversing een bruine aanslag vanwege de nieuwe toevoer van kiezelzuur. 


Naast kiezelzuur hebben kiezelwieren ook licht nodig. We weten dat er andere methodes om een aquarium op te starten gehanteerd worden maar binnen onze vereniging wordt de volgende methode vaak met goed resultaat toegepast. De eerste twee maanden laten we de verlichting uit. Daarna voeren we de verlichting langzaam op totdat de volledige brandduur is bereikt. 


Helaas een gouden tip hebben we niet. Uw bak is met 2 ½ maand nog erg jong en nog niet rijp. Heb geduld, probeer de verleiding om dieren in het aquarium te plaatsen zo lang mogelijk te weerstaan, in ieder geval tot na het tijdstip waarop u het algenprobleem onder controle heeft. Breng de verlichting terug en ga door met calcium toevoegen. Minder licht zal er voor zorgen dat de algen minder worden. Als de algen minder geworden zijn en de KH en het calcium gehalte op peil is kunt u langzaam de verlichting opvoeren. U zult zien dat er dan, ondanks de donkere periode, nog voldoende dieren en wieren uit de steen komen. Daarvoor dient u wel het poetsen van de stenen vol te houden, anders verstikken de stenen. 


Blijf niet te veel experimenteren. Veranderingen kosten eenmaal tijd. Als u iets nieuws gaat doen is vaak pas na twee maanden (en vaak nog langer) een verschil waar te nemen. Middelen die een aquarium in één keer doen omslaan moet u met de nodige argwaan bekijken. Vaak is het middel erger dan de kwaal. Kortom, eigenlijk is er in uw aquarium niets vreemds aan de hand. Het is een normale gang van zaken dat een nieuw aquarium bruine aanslag en bruine algen krijgt. Heb geduld, geef het aquarium de kans om te rijpen en houdt ondertussen de bak goed bij. Normaal gesproken gaat het vanzelf over.

Hoe kom ik van de bruine aanslag af?
2 (40%) 2 votes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in