Wat is de minimum maat voor een zeeaquarium?

0
457

Een minimum maat opgeven voor een zeeaquarium is altijd moeilijk. Als je jezelf kunt beheersen (weinig en kleine dieren) kun je een heel klein aquarium houden (bv zeepaardjes en mandarijnvisjes o.i.d.) Toch wordt er over het algemeen vanuit gegaan dat 130 x 50 x 50 de minimum maat is. Dat heeft diverse redenen. Hoe meer water hoe beter schokken kunnen worden opgevangen. Bijvoorbeeld het doodgaan van een vis heeft in een klein aquarium veel meer invloed op de waterkwaliteit dan in een groot aquarium. Hoe meer water hoe beter het is, je maakt het jezelf alleen maar makkelijker en je beperkt de risico’s.
Bovendien passen boven een aquarium van 1.30 lampen van 1.20. Deze zijn in alle soorten zeer goed verkrijgbaar. Sommige vinden 100x50x50 de minimum maat maar lampen van 90 cm zijn moeilijker in alle soorten (kleuren) te verkrijgen.

Een hoekbak kan wel maar heeft nadelen. De al eerder genoemde lampen (hoe verder naar de hoek hoe kleiner ze moeten zijn) hierdoor is een hoekbak moeilijk uit te lichten. Wat nog moeilijker is het inrichten van een hoekbak. In de hoeken heb je bijna geen diepte wat je erg beperkt in de opbouw. Het kan wel maar om praktische redenen zou ik je aanraden een rechthoek of panoramabak te nemen als je daar enigszins de ruimte voor hebt.

Wat is de minimum maat voor een zeeaquarium?
4 (80%) 1 vote

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in