Dwergkeizervis

0
109

Toen ik een paar weken geleden een uitnodiging kreeg van een medeaquariaan om een keer mee te gaan naar een groothandel, kwam ik een hele mooie dwergkeizer tegen. 

Ik was van deze vis zo gecharmeerd dat ik van deze vis eens wat meer wou weten. 

Grootte: ongeveer 8 cm 

Leefgebied:
Oost Afrika, Somalië tot Zuid Afrika, Mauritius, Seychellen. Dit op een diepte van 6 tot 40 meter. Veelal tussen de stenen en het koraal. 

Verzorging:
Centropyge Acanthops kan men houden in een groepje, al hoewel de meningen hierover ook nogal verschillen. Er zou sprake zijn van agressief gedrag ten opzichte van elkaar bij meerdere vissen van deze soort in de wat kleinere aquaria. Het mannetje en vrouwtje zijn zeer moeilijk van elkaar te onderscheiden. In een Duits artikel werd hierover echter het tegendeel geschreven. Het lijkt mij echter dat in het laatste artikel twee soorten van deze vis verwisseld worden, nl. Centropyge Acanthops en de Centropyge aurantonotus. Deze twee soorten lijken qua uiterlijk inderdaad heel veel op elkaar. 
De C. acanthops heeft een doorzichtige staart terwijl de staart van de C. aurantonotus een donkere kleur heeft. Verder zijn ze met elkaar te vergelijken al is een C. aurantonotus een stuk duurder bij aanschaf dan een C. acanthops. 
Dat komt omdat de C. aurantonotus alleen maar bij Barbados, ST Vincent en de zuid Caribiën voor komt terwijl de C. acanthops een veel groter verspreidinggebied heeft.
Centropyge Acanthops en de Centropyge aurantonotus zijn bijzonder sterke vissen die zelden problemen geven. Zelfs in vergelijking met andere soorten van dit geslacht springt deze er nog als een van de sterkste uit. 

In het aquarium:
In het rif aquarium moet men zorgen voor heel veel schuilgelegenheid. Ze zullen steeds dicht bij het rif rondzwemmen en weinig in het open water komen. Het verschil met deze keizers ten opzichte van andere keizers is dat deze soort goed te houden is met lagere dieren. Ze schieten nogal gemakkelijk kuit, maar voor zover bekend is de nakweek nog niet gelukt. 

Voer:
Met het voeren moet men rekening houden met de grootte van de mondopening. In de natuur worden kleine macro-organismen tussen de koralen gezocht. Ze hebben veel plantaardig voedsel nodig en veel afwisseling. Over het algemeen eet de vis vanaf het begin vrijwel alle fijne voedsel; ook droogvoer wordt in de meeste gevallen snel geaccepteerd. Bovendien schijnen ze draadalgen bijzonder lekker te vinden. Verder: Spirulina, Artemia, Krill, Mosselvlees, en verder regelmatig een vitaminecomplex geven. 

Beoordeel deze post

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in