Kennedy Keizer

0
106

De Centropyge Bispinosa (bij de oude naamgeving bekend onder bispinosus) maakt deel uit van een groep goed kenbare en over het algemeen levendig gekleurde dwergkeizers- vissen. Van de dwergkeizers is de Bispinosa mede door zijn mooie kleuren de populairste. De Centropyge Bispinosa kent vele kleurvarianten. Bij de met name diep gevangen dieren komt de zogenaamde goudvorm voor. Deze “goudkleur” verdwijnt echter na een aantal weken in het aquarium. De geel oranje buik kan sterk van kleur verschillen. Ook de paarse delen van het dier kunnen varieren van fel paars tot bijna zwart. 
De Centropy Bispinosa komt voor op het Great Barier rif,Nieuw Guinea, Mauritius, Seychellen, Nieuw Zuid Wales, Thahiti, en de Philippijnen.

Van de verschillende soorten dwergkeizers is de Bispinosa een van de beter houdbare. De vis is weinig gevoelig voor parasieten en is makkelijk aan het eten te krijgen. Let er wel op dat de vis voldoende groenvoer te eten krijgt. In een normaal bealgde bak zal hij niet snel tekort komen, maar het voeren met een goed groen droogvoer is beslist aan te raden. 
Eenmaal aan het voer gewend is de Bispinosa een snelle eter en kan daarom beter niet bij trage eters gezet worden. 
Ondanks het feit dat een Bispinosa incidenteel aggressief kan zijn kan hij wel in een aquarium met niet al te schuwe vissen gehouden worden. Samen met andere dwergkeizers is niet aan te raden. De enige mogelijkheid is dat u de verschillende soorten in 1 keer in de bak zet. Een later in de bak geplaatste dwergkeizer zal zeker doodgejaagd worden. 

Zoals bij alle Centropyges kan de Bispinosa lagere dieren irriteren. Met name doopvontschelpen en zachte koralen willen ze tijdens het zwemmen nog wel een aanpikken. Niet dat ze de dieren echt op eten maar door dit gedrag zullen deze lagere dieren langzaam maar zeker weg kwijnen. 
De Bipinosa kan ongeveer 13 centimeter groot worden en dankt zijn naam aan de dubbele stekels bij de bek (zie foto). Alle dwergkeizers hebben een stekel onder aan de kop maar de Bispinosa heeft er twee. Deze Centropyge is een goede beginnersvis mits u geen zachte koralen of doopvontschelpen wilt houden. Het kan goed gaan maar de kans op dode legare dieren is dan groot. In dat geval is het beter om de lagere dieren te beperken tot olifantsoren sterke lederkoralen e.d.

Zorg voor een bak met voldoende zwem en schuil ruimten. 
Let bij de aanschaf op of het dier geen parasieten heeft, deze kunnen naast het net aangeschafte dier ook de hele bak uitmoorden. Een carantainebak blijft toch de beste oplossing. Let er verder op of het dier er “tierig” uitziet en of de buik niet al te veel is ingevallen 
Vraag de verkoper tenslotte of hij het dier wat u op het oog heeft wil voeren. Een goede eter is een probleem minder! 

Beoordeel deze post

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in