Potter’s Engelvis

0
230

De Centropyge potteri komt alleen voor bij de Hawaii eilanden. Dat verklaard mogelijk het feit dat deze dieren niet al te vaak bij de handel te vinden zijn en iets duurder zijn dan andere populaire dwergkeizers zoals de bispinosus.

De kleurenpracht van deze dieren bestaat uit een oranje gevlekte kop en voorlijf. En een donkere vlek op de flank die uitloopt naar de staart. In deze donkere vlek zitten allerlei kleuren zoals grijs, donkergroen en donkerblauw. Het exemplaar wat in mijn aquarium rond zwemt is vrij donker van kleur en heeft een blauw omzoomde staart. De meeste potteri’s zijn lichter van kleur terwijl ze niet allemaal de blauw gekleurde rand in de staart hebben. De potteri kan tot ongeveer 10 cm groot worden. 

Volgens de literatuur stelt de Centropyge potteri hoge eisen aan de water kwaliteit en is wat lastig aan aquariumcondities te wennen. Zo wil het exemplaar in mijn aquarium nog niet goed eten. Echter hij (of zij, ik kan het verschil niet zien) ziet er gezond uit. Na twee maanden geen “scherpe” rug of ingevallen buik maar een lekker rond doorvoed lichaam.. Hij is dan ook de hele dag bezig met zijn kostje tussen de stenen te zoeken. Mogelijk door het 1 keer per week voeren van levende, net uitgekomen, Artemia heeft hij hier voldoende aan. Ondertussen worden de eerste eetpogingen ondernomen.

Daarbij valt het me op dat hij het eten liever niet uit het vrije water pakt maar wacht totdat het op de stenen is neergekomen. Droog vlokkenvoer is hierbij de favoriet. Het exemplaar wat de collega aquariaan had meegenomen at binnen een week vlot mee. Misschien zijn de snelle eters in mijn aquarium er debet aan dat het bij mij in de bak wat langer duurt voordat de potteri mee eet. Het lijkt mij in ieder geval verstandig om deze vis alleen in een gerijpt aquarium te plaatsen zodat er in ieder geval voer tussen en op de stenen te vinden is. Eenmaal gewend is het volgens de literatuur een probleemloze vis als men er rekening mee houdt dat het dier naast gewoon voer beslist groen voer nodig heeft. Kortom de vis moet wat algen kunnen vinden en af en toe een blaadje sla of andijvie aangeboden krijgen. 

Volgens Fossa en Nilsen zou dit dier een verborgen leven tussen de koralen leiden. Het exemplaar in mijn aquarium laat daar weinig van merken. Zo’n beetje de hele dag zwemt het dier “in het zicht” tussen de stenen door en waagt zich daarbij regelmatig in het vrije water. 

Gelukkig heeft het dier helemaal geen interesse in de lagere dieren in de bak. Zoals alle dwergkeizers kan ook de potteri zich hier aan vergrijpen. Volgens de kenners schijnt het risico hierop bij een potteri niet zo groot te zijn als bij andere Centropyge soorten. Toch een puntje van aandacht. 

Kortom een vis die we helaas niet te vaak zien en mogelijk wat lastiger is dan wat we van andere Centropyge soorten gewend zijn. Met name de eisen die gesteld worden aan de waterkwaliteit en het overwennen verdienen uw aandacht. Omdat de potteri in eerste instantie voedsel kan weigeren kunt u een mager exemplaar beter bij de handelaar laten zitten. Mogelijk is mijn geluk geweest dat de handelaar waarvan ik de vis kocht de vissen niet rechtstreeks uit de import verkoopt maar ze eerst een aantal dagen overwent. Door zijn kleurenpracht en patroon een zeer aantrekkelijke vis en een aanwinst voor het aquarium.

Potter’s Engelvis
1 (20%) 1 vote

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in